Rondpunt - Gilles

Gilles, 28 jaar jong, heeft op zijn negentiende een verkeersongeval gehad. Samen met vzw Rondpunt komt hij met een pakkende getuigenis.

"Hallo, ik ben Gilles (28) en toen ik negentien jaar was, had ik een ongeval met mijn motor. Op weg naar de hotelschool moest ik plots hevig remmen voor iets waardoor ik van mijn motor gekatapulteerd werd. Zelf herinner ik me eigenlijk niet echt iets van het ongeval want ik raakte de stoeprand met mijn hoofd. Ze zeggen dat mijn helm mijn leven heeft gered. Maar toch had ik vele hersenbloedingen en alle beenderen in mijn gezicht waren gebroken. Ook was er een breuk in mijn twee bovenste nekwervels en waren mijn longen zwaar beschadigd. Omdat de druk in mijn hersenen te groot was, hebben ze een deel van mijn schedel weggenomen. Ik zweefde tien dagen tussen leven en dood en werd in coma gehouden. Bijna twee maanden later kwam ik bij bewustzijn en startte mijn revalidatie. Ik moest opnieuw leren om zelfstandig te ademen, praten en stappen. Dat kon ik niet meer. Nu ondervind ik nog steeds de gevolgen van mijn niet-aangeboren hersenletsel (NAH)."

"Mijn leven is veel veranderd sinds mijn ongeval. Ik werkte vroeger als ober en had een leuke vriendin, maar dit raakte ik allemaal kwijt. Ik moest mijn leven heropbouwen. Rondpunt vzw heeft mij hierbij geholpen. Twee jaar lang vertelde ik in scholen over mijn verkeersongeval en de gevolgen ervan, dit voor hun project 'Getuigen onderweg'. Zo kon ik leerlingen sensibiliseren over de gevaren van verkeersonveilig gedrag en kon ik wat gebeurd was proberen verwerken. Met getuigen ben ik intussen gestopt. Nu ben ik vooral op zoek naar iemand waarmee ik leuke dingen kan doen in de vele vrije tijd die ik heb. Daarom doe ik sinds 2014 mee in het project FIVE2NINE van Rondpunt vzw. In dat project kunnen ze een vrijetijdsbuddy voor me vinden. Drie jaar lang kon ik me zo al amuseren met een aantal studenten Orthopedagogie van de UGent waardoor ik me minder alleen voelde. Maar nu ben ik opnieuw op zoek naar een buddy. In de vrijwilligersvacature van Rondpunt kan je lezen wat ik allemaal graag doe!".

Voor Gilles is Rondpunt op zoek naar een buddy in de regio Gent, maar in de provincie Limburg zijn ze op zoek naar een buddy voor Lenny (Houthalen-Helchteren)! Benieuwd naar de andere activiteiten van Rondpunt? Ontdek het in dit filmpje of bezoek hun website! Je kan Rondpunt ook volgen op Facebook en Twitter.